دستگاه جوش رکتیفایر و اینورتر
دستگاه جوش رکتیفایر و اینورتر
بیش از ۱۰۰ سال است که از دستگاه های جوشکاری الکتریکی استفاده می شود. امروزه ماشین های جوشکاری مانند هر فناوری دیگری به طور قابل توجهی نسبت به دهه های گذشته پیشرفت کرده اند. بسیاری از متخصصان جوشکاری بین دستگاه های جوشکاری رکتیفایر یا اینورتر یک انتخاب می توانند داشته باشند.پس ترجیح متخصصین این است که از دستگاهی استفاده کنند که با کار مورد نظرشان تطابق بهتری داشته باشد.
برای کمک به کاربران، تمام اطلاعات ضروری در مورد این دو نوع دستگاه جوش، در این مقاله، آورده می شود تا شما به عنوان استفاده کننده، با تفاوت رکتیفایر و اینورتر آشنا شده و بتوانید بهترین انتخاب را داشته باشید.
دستگاه جوش رکتیفایر چیست ؟
دستگاه جوش رکتیفایر بر روی منبع برق AC کار می کند و می تواند جریان جوشکاری DC و فرکانس AC بالا را ارائه دهد. انواع مختلفی از دستگاه جوش رکتیفایر در بازار موجود است، با این حال، همه آنها از نظر عملکرد و کارکرد یکسان هستند. این واحدها دارای سه بخش اصلی با نام های ترانسفورماتور ، راکتور هسته متحرک و همچنین سلول یکسو کننده برای تبدیل ac به dc می باشند.
به بیان دیگر می توان گفت رکتیفایرها ،یکی از انواع دستگاه های جوش هستند که با استفاده از ورودی AC شروع به کار کرده و خروجی DC مورد نظر را فراهم می کنند. به بیان ساده تر رکتیفایر یک وسیله الکتریکی بوده که از یک یا چند دیود تشکیل شده است که جریان متناوب (AC) را به جریان مستقیم (DC) تبدیل می کند.
می توان گفت رکتیفایر تکامل یافته دستگاه های جوش ترانسفورماتوری است. برای اینکه با تفاوت رکتیفایر و اینورتر به خوبی آشنا شوید در ادامه به انواع رکتیفایر و کاربردهای آن پرداخته می شود.
انواع دستگاه جوش رکتیفایر :
دستگاه جوش رکتیفایر در انواع مختلفی در بازار ارائه می شود که در ادامه به آنها پرداخته می شود:
- رکتیفایر تک فاز (Single Phase Rectifiers)
- رکتیفایر سه فاز (Three Phase Rectifiers)
- رکتیفایر کنترل شده (Controlled Rectifiers)
- رکتیفایر کنترل نشده (Uncontrolled Rectifiers)
- رکتیفایر نیم قوس (Half Wave Rectifiers)
- رکتیفایر تمام قوس (Full Wave Rectifiers)
- رکتیفایر پل دار (Bridge Rectifiers)
- رکتیفایر ضربه در مرکز (Center-Tapped Rectifiers)
کاربردهای رکتیفایر جوشکاری :
با برخی از کاربردهای دیود رکتیفایر به منظور پی بردن به تفاوت رکتیفایر با اینورتر آشنا شوید:
- اصلاح یک ولتاژ، مانند تبدیل AC به ولتاژ DC
- جداسازی سیگنال ها از منبع
- مرجع ولتاژ
- کنترل اندازه سیگنال
- اختلاط سیگنال ها
- سیگنال های تشخیص
- سیستم های روشنایی
- دیودهای لیزر.
مزیت های استفاده از رکتیفایر
- قابل اطمینان: این نوع دستگاه های جوش به دلیل سهولت در کار، قابل اطمینان هستند.
- دارای قیمت مناسب
- قطعات در دسترس: در صورت خرابی این نوع دستگاه جوش ها، قطعات آن به راحتی در دسترس هستند.
دستگاه جوش اینورتر چیست؟
برای اینکه تفاوت بین رکتیفایر و اینورتر را بدانید باید ابتدا دستگاه اینورتر جوشکاری را بشناسید. همان طور که می دانید پایان سال ۱۹۸۰، دوره رونق صنعت کامپیوتر و نرم افزار بود. خیلی زود مهندسان متوجه شدند که می توانند دستگاه جوش بهتری را با کمک نرم افزار معرفی کنند. با توجه به کنترل بیشتر قوس و تطبیق پذیری، دستگاه های جوش اینورتر محبوب شدند.
اینورتر یک سیستم الکترونیکی ساده جهت تنظیم ولتاژ است و دستگاه جوش اینورتر، منبع تغذیه AC را به یک ولتاژ خروجی قابل استفاده کمتر تبدیل می کند. به عنوان مثال، از منبع تغذیه ۲۴۰ ولت متناوب به خروجی ۲۰ ولت DC قابل تبدیل است. دستگاه های مبتنی بر اینورتر از یک سری قطعات الکترونیکی برای تبدیل نیرو استفاده میکنند. اینورتر با افزایش فرکانس منبع تغذیه اولیه از ۵۰ هرتز به ۲۰۰۰۰ تا ۱۰۰۰۰۰ هرتز کار می کند.
این کار با استفاده از سوئیچ های الکترونیکی انجام می شود که به سرعت (تا ۱ میلیونیم ثانیه) برق را روشن و خاموش می کنند. با کنترل منبع تغذیه به این صورت، قبل از ورود آن به ترانسفورماتور، می توان اندازه ترانسفورماتور را به میزان قابل توجهی کاهش داد.
مزیت اصلی دستگاه جوش اینورتر
به دلیل وجود دستگاه های قدرت نیمه هادی درایو الکتریکی ،در دستگاه های جوش اینورتر ،این دستگاه ها قابلیت کنترل اندازه جریان را در محدوده میکرو ثانیه دارند که به طور قابل توجهی منجر به بهبود دقت ، بهبود جوش و برش دقیق در انواع روش های جوشکاری می شود.
تفاوت رکتیفایر و اینورتر چیست ؟
تفاوت محصولات مبتنی بر اینورتر با دستگاه های رکتیفایر معمولی به شرح زیر است:
۱. وزن و اندازه
این اصلی ترین فرق بین رکتیفایر و اینورتر و مزیت اینورتر جوشکاری نسبت به رکتیفایر معمولی است. به عنوان مثال، یک دستگاه جوش اینورتر دارای وزنی کمتر از ۵ کیلوگرم و کوچکتر از یک چمدان است که به راحتی روی شانه جوشکار آویزان می شود و می تواند ظرفیت خروجی قابل مقایسه ای با یک ماشین مبتنی بر ترانسفورماتور ۵۰ کیلوگرمی داشته باشد.
۲. راندمان
دستگاه های اینورتر با کیفیت، مثل محدوده جوشکاری اینورتر Weldforce، دارای راندمان و بازدهی در حدود ۸۰ تا ۹۰ درصد هستند ، در حالی که دستگاه های جوش رکتیفایر دارای راندمانی پایین تر در حدود ۵۰ درصد می باشند. این تفاوت رکتیفایر و اینورتر به این دلیل است که ترانسفورماتورهای بزرگتر در دستگاه جوش معمولی مانند رکتیفایرها مقاومت بیشتری دارند که موجب می شود مقدار قابل توجهی از توان (انرژی) را از طریق اتلاف گرما از دست بدهند.
۳. استفاده از برق ژنراتور
توان ژنراتور با دستگاه های جوش اینورتر بسیار بادوام بوده که قابل استفاده بر روی مجموعه های ژنراتوری کوچکتر قابل حمل هستند و این کارآمدی، تفاوت رکتیفایر و اینورتر است.
۴. چرخه کاری
به طور کلی به دلیل تفاوت در اندازه ترانسفورماتور ، چرخه های کاری بسیار بالاتر ،با ماشین های مبتنی بر اینورتر قابل دستیابی است. به دلیل اینکه اجزای دستگاه اینورتر کوچک هستند و به راحتی و به سرعت قابل سرد کردن هستند. در حالی که در دستگاه های جوش معمولی مانند رکتیفایر ها، قطعات بسیار بزرگتر هستند و بنابراین تمایل به ذخیره گرما دارند و خنک شدن آنها بیشتر طول می کشد.
۵. خروجی DC
در دستگاه های مبتنی بر اینورتر، تبدیل جریان به DC به راحتی انجام می گیرد، به این معنی که می توانند طیف گسترده ای از الکترودهای جوشکاری مختلف را انجام دهند. همچنین به این معنی است که برخی از اینورترهای MMA برای جوشکاری DC TIG نیز مناسب هستند که با دستگاه های AC معمولی مانند رکتیفایر امکان پذیر نیست.
۶. عملکرد
عملکرد این دو دستگاه، تفاوت اینورتر و رکتیفایر را نشان می دهد. عملکرد جوشکاریهای با کیفیت مبتنی بر اینورتر به میزان قابل توجهی نسبت به جوشکاریهای معمولی برتر و بهتر است. اپراتورهای جوشکاری MMA (چوب) ابراز داشته اند که جوشکاری با اینورتر بسیار آسان بوده و با استفاده از آن، دیگر با قوس ها مشکل ندارند. این عمدتا به دلیل توانایی دستگاه های اینورتر و داشتن ولتاژ مدار باز بالاتر و ترکیب ویژگیهایی مانند شروع داغ، ضد چسبندگی و نیروی قوس است.
جوشکاری مواد نازک، نمونه بارزی از این عملکرد است: با استفاده از جوشکاری رکتیفایر، جوشکاری چوب امر دشواری است، البته اگر غیرممکن نباشد؛ اما با اینورتر های جوشکاری مانند محدوده Weldforce که دارای تنظیم آمپر بی نهایت و قوس بسیار پایدار هستند، می توان خروجی خوبی داشت و قطعه بندی پایین مانند ۶/۰ میلی متر ورق فلز یا بخش لوله را با سهولت و کنترل نسبی جوش داد.
۷. کارکرد
الکترونیک ماشینهای اینورتر بسیار راحتتر میتوانند عملکردهای اضافی مانند حالت TIG را ترکیب کنند و عملکردهای موجود را قابل کنترلتر کنند.
۸. تفاوت قیمت ها
آیا تفاوت رکتیفایر و اینورتر در قیمت است ؟ فناوری جوش اینورتر در گذشته نسبت به همتایان ماشینهای مبتنی بر ترانسفورماتور مانند رکتیفایر گران بود؛ اما در طول ۲۰ سال گذشته، سناریو تغییر کرده است. در حال حاضر هزینه ها بسیار کاهش یافته است. علیرغم اینکه دستگاه های جوش اینورتر پیچیده تر هستند، امروزه نسبت به گذشته دارای قیمت پایین تری هستند، اما هنوز هم نسبت به رکتیفایرها دارای قیمت نسبتا بالاتری هستند. جوشکاران حرفه ای قیمت را نادیده می گیرند و صرفا به دلیل بازدهی بیشتر در مدت زمان طولانی تر به سراغ دستگاه جوش اینورتر می روند.
۹. تفاوت در جوش تولید شده
یک دستگاه جوش رکتیفایر معمولی فقط برای فولاد نرم خوب است. اگر ۱۰۰ درصد مطمئن هستید که این همان چیزی است که در طول روز جوش می دهید، گزینه مناسبی است؛ اما واقعیت اکنون چیز دیگری را می طلبد، درست است؟ برخی از جوشکارها باید مواد مختلفی را جوش دهند و این جوش ها در هر شرایطی باید کامل باشند. در این مواقع دستگاه های جوش اینورتر مفید هستند. آنها تقریبا همه چیز را می توانند جوش دهند.
۱۰.تفاوت در تنوع
تنوع یکی دیگر از تفاوت رکتیفایر و اینورتر است. شکی نیست که دستگاه های جوش اینورتر نسبت به دستگاه های جوشکاری رکتیفایر متنوع تر و همه کاره تر هستند.
منبع: